Når der ikke er noget at stå op til, og det mest handler om alt det du ikke kan.

Talte med en klient i sidste uge, som har et liv med mange smerter. Hvor følelsen af, at have noget at stå op til, er fraværende. Hun er førtidspensionist, og har derfor ikke et job, til at få hende ud af sengen. Og synes hun har mange ting hun ikke kan.
Men hun har stadig et liv, at stå op til!

Hvad gør din hverdag god?

Vi talte om at lægge mærke til, hvad der gør hende godt i hverdagen? Om hvad hun godt kan. Hvad gør hende glad at lave? Hvad er sjovt? Hvad giver mening? Det kan være vasketøjet, madlavningen, at gå en tur, at tegne, at strikke, at ordne ting i huset eller haven, at skrive, eller hvad der nu gør lige netop hende glad. Der kom meget mere liv i øjnene, da vi begyndte at vende det om. Da vi begyndte at tale, om de ting der rent faktisk måske kunne være mulige. Hun virkede som om, hun næsten havde givet op, eller bare helt havde glemt muligheden.

Hvad gør dig glad

Første udfordring er overhovedet at begynde at mærke hvad der gør dig glad. For rigtigt mange af os er verdensmestre i hvad der gør de andre glade, hvad de gerne vil have vi gør og hjælper med og sørger for. Så jeg møder især mange mødre som ikke ved hvad de selv godt kan lide at lave. Det har ligesom ikke været særligt prioriteret. Af dem selv.

Gør dit liv til dit

Så dagens øvelse var at gå hjem og lave lister, at skrive om hvad der giver glæde, og energi for lige netop hende. Så dagen bliver hendes. Så livet bliver hendes. Midt i smerterne, som de fleste dage er en tro følgesvend, men som ikke altid behøver at sætte dagsordenen alligevel.

Vær omsorgsfuld ved dig selv

Vi talte samtidigt om, at det stadig er så vigtigt, at have omsorg for sig selv, og skabe plads til, at tage hånd om smerter og krop. Respekter når du mærker trætheden, smerterne og mærk efter hvad du har brug for. Sørg for at hvile og få ro, når det er det der er mest brug for.

Du må godt være ked af det

Det her med livskvalitet betyder iøvrigt ikke, at du ikke må have dårlige dage, og ikke må være vred, trist eller ked af det. Det er ligeså vigtigt at tage hånd om, som smerterne i kroppen. Ofte orker vi bare ikke at være ked af det, at have de “dårlige” følelser. Vi vil gerne have det godt. Min oplevelse er, at jo mere vi tillader os at måtte have det, som vi har det. Jo mindre kamp. Jo mere flydende bliver vi. Jo mere flow bliver muligt, for vores følelser. Så lad være at kæmpe imod. Vær ked af det, når du er det, så bliver det mere muligt at være glad, når du er glad. Ikke fordi du prøver at tvinge det igennem. Men fordi der er plads til det, fordi du ikke er i kamp, med de følelser der er.

Jeg talte i sidste uge med Marianne Thyboe i hendes KlubMor. Vi talte om vigtigheden af, at huske at fylde sig selv op, og tale pænt til sig selv. Således kan vi blive bedre til, at samarbejde med os selv, og ikke løbe tør for overskud, i en travl og til tider intens hverdag, som forælder.
Vi taler også om, hvordan vi bliver bedre til at lytte til os selv, og hvordan vi lærer at stole på vores egen intuition og mavefornemmelse, når det gælder vores børn.
Det er noget mit hjerte brænder for, og har gjort i mange år. Så det er noget jeg kommer til at skrive/tale mere om her på siden. Jeg har desuden allerede at mini-forløb for (nybagte) mødre her på siden.
Se mere her: http://www.gudnipatursson.com/aandehul-forloeb-nybagte-moedre-moedre-hele-taget/

Men.
Nu til podcasten som du finder her. Sæt dig godt til rette i sofaen, med en dejlig kop varm kakao, te eller hvad du har lyst til. Brug det der giver mening for dig, og lad resten være.
God fornøjelse 🙂

 

 

 

 

Skal der ikke lidt hårdere behandlinger til, som kiropraktik eller fysioterapi?

Jeg får en del spørgsmål om hvad det egentligt hjælper på, det jeg laver.
Forleden var der en, som spurgte om det kan hjælpe på hold i ryggen f.eks. fordi, hun tænkte, at hvis man først fik det ordnet hos en kiropraktor eller fysioterapeut med noget massage, så kunne det sikkert være rart med Kraniosakralterapi bagefter. Det er bestemt en mulighed også.
Men, flere tror ofte, at når ryggen, eller nakken er låst, skal der hårdere metoder til, for at det er muligt at løsne og låse op.
Det er absolut langtfra sådan det forholder sig altid.
Nogle gange kan det være lige omvendt.

Kroppens selvregulerende kræfter

Godt nok er mine behandlinger blide og meget stille. Men man skal ikke tage fejl af den effekt og den virkning de kan have, netop fordi de er så blide. Kroppen kan nemlig godt selv, uden at vi tager hårdt fat. Jeg vil endda sige, netop fordi vi ikke tager hårdt fat, får kroppen mulighed at komme på banen , så den selv hjælper med til at korrigere sig, i sit eget tempo.og med de selvregulerende mekanismer som kroppen naturligt har.

Hver ting til sin tid (og hver behandling til sin klient.)

Nogen gange virker det godt med mere manipulerende assistance, med massage el kiropraktik f.eks.
Andre gange er det den blide vej, som er genvejen til, at det bliver muligt at løsne de låsninger, der kan være.
Med Kranioskralterapi Biodynamic hjælper jeg netop kroppen igang med selv at løsne op, selv at låse op for de låsninger, som kan være opstået.

Så ja- mit svar er helt klart, at der er god hjælp at hente ved smerter, låsninger og spændinger i nakke og ryg.

”Når der ikke er tid til hovedpine”,

var et slogan jeg hørte i radioen på vej til arbejde, fra et firma som producerer smertestillende medicin.
Det lyder jo helt skørt.  Altså- når der ikke er tid til hovedpine!!!
Som jeg ser det, er hovedpine er et symptom. En ubalance. Et signal til at stoppe op, og lytte til din krop og dit hoved, lytte til din hovedpine.

At lytte til sin hovedpine

Det er altid et symptom, et opråb, et signal om at noget ikke er iorden. Om jeg ser det, er det grotesk, at tale om, at der ikke er tid til, at have hovedpine.
Det kan være en vældig god ide at lytte. At give tid til opdage og undersøge, hvorfor vi har hovedpine. For hvis alt er iorden har vi ikke hovedpine.

Hvad er det egentligt vi skal nå?

Når noget ikke er iorden, og din krop fortæller dig det med smerte (her smerte i hovedet) så har vi ikke tid!! Så er det jeg må spørge; hvad er det egentligt vi skal nå??

Jeg ved jo godt, at det ofte er sådan det er. Jeg ved godt at vi skal nå et forældremøde, et job, at hente børn, en middag m vennerne, et kursus, en løbetur, træning, handle, hjem og lave mad, vi skal hele tiden nå noget. og så spørger jeg alligevel igen, hvad er det egentligt, vi skal nå??

Smertestillende har sin berettigelse

Og jo

Når alt det er sagt, er der ingen tvivl om at smertestillende medicin, absolut kan være forløsende, og kan være en løsning, i nogle situationer. Ingen tvivl om det, Det har sin berettigelse. Det kan hjælpe og mildne og støtte når der allermest brug for det.
Når vi doper

Den brug af smertestillende jeg ikke bryder mig om, er en anden. Det er når det bliver brugt som dope. Det er når det gentagne gange er løsningen, på samme symptom. Så er det vi doper, og undviger og på en måde ”snakker udenom” og ignorerer vores krop.

Kompromis med vores helbred

Altså hvis vi er villige til at gå på kompromis med vores helbred for at ”nå” vores liv!!
Hvor er vi så henne?!. Og er det ikke, at have det godt og passe på os, vi i virkeligheden skal nå?

Hvorfor er det vi vælger et liv hvor vi ikke har tid til tage os af at vi har ondt i maven,  ondt i hovedet, svimmelhed, forstuvet foden, brækket armen m.m.  Hvis ikke vi selv passer på os, så er der nok ikke nogen der gør. Og så er det sådan et liv vi får, hvor vi ikke har tid til hovedpine, og vi selv og vores helbred kommer længere nede i prioriteterne, end at nå vores liv?!