Når der ikke er noget at stå op til, og det mest handler om alt det du ikke kan.

Talte med en klient i sidste uge, som har et liv med mange smerter. Hvor følelsen af, at have noget at stå op til, er fraværende. Hun er førtidspensionist, og har derfor ikke et job, til at få hende ud af sengen. Og synes hun har mange ting hun ikke kan.
Men hun har stadig et liv, at stå op til!

Hvad gør din hverdag god?

Vi talte om at lægge mærke til, hvad der gør hende godt i hverdagen? Om hvad hun godt kan. Hvad gør hende glad at lave? Hvad er sjovt? Hvad giver mening? Det kan være vasketøjet, madlavningen, at gå en tur, at tegne, at strikke, at ordne ting i huset eller haven, at skrive, eller hvad der nu gør lige netop hende glad. Der kom meget mere liv i øjnene, da vi begyndte at vende det om. Da vi begyndte at tale, om de ting der rent faktisk måske kunne være mulige. Hun virkede som om, hun næsten havde givet op, eller bare helt havde glemt muligheden.

Hvad gør dig glad

Første udfordring er overhovedet at begynde at mærke hvad der gør dig glad. For rigtigt mange af os er verdensmestre i hvad der gør de andre glade, hvad de gerne vil have vi gør og hjælper med og sørger for. Så jeg møder især mange mødre som ikke ved hvad de selv godt kan lide at lave. Det har ligesom ikke været særligt prioriteret. Af dem selv.

Gør dit liv til dit

Så dagens øvelse var at gå hjem og lave lister, at skrive om hvad der giver glæde, og energi for lige netop hende. Så dagen bliver hendes. Så livet bliver hendes. Midt i smerterne, som de fleste dage er en tro følgesvend, men som ikke altid behøver at sætte dagsordenen alligevel.

Vær omsorgsfuld ved dig selv

Vi talte samtidigt om, at det stadig er så vigtigt, at have omsorg for sig selv, og skabe plads til, at tage hånd om smerter og krop. Respekter når du mærker trætheden, smerterne og mærk efter hvad du har brug for. Sørg for at hvile og få ro, når det er det der er mest brug for.

Du må godt være ked af det

Det her med livskvalitet betyder iøvrigt ikke, at du ikke må have dårlige dage, og ikke må være vred, trist eller ked af det. Det er ligeså vigtigt at tage hånd om, som smerterne i kroppen. Ofte orker vi bare ikke at være ked af det, at have de “dårlige” følelser. Vi vil gerne have det godt. Min oplevelse er, at jo mere vi tillader os at måtte have det, som vi har det. Jo mindre kamp. Jo mere flydende bliver vi. Jo mere flow bliver muligt, for vores følelser. Så lad være at kæmpe imod. Vær ked af det, når du er det, så bliver det mere muligt at være glad, når du er glad. Ikke fordi du prøver at tvinge det igennem. Men fordi der er plads til det, fordi du ikke er i kamp, med de følelser der er.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontakt

Gudni Patursson

Holbergsvej 2
4180 Sorø

kontakt@gudnipatursson.com

26 99 89 49

CVR: 31520673

Find mig her

%d bloggers like this: