Hjernerystelse

OM HJERNERYSTELSE

Hjernerystelse forekommer i flere grader – du kan have slået hovedet meget voldsomt eller have fået en lettere hjernerystelse. Fælles for dem vil være varierende grader af symptomer som f.eks træthed, nakkesmerter, lydfølsomhed,  lys-følsomhed, svimmelhed, hovedpine og synsforstyrrelser. Mange oplever endvidere kvalme, kæbespændinger, urolig søvn, nedsat koncentration og hukommelse. Desuden sker der det at nakkemusklerne spænder op, for at holde fast på systemet. Men kan have svært ved at falde til ro og spænde af igen.

Det er altid vigtigt at sørge for lægebesøg, hvis man har mistanke om hjernerystelse!

Symptomerne på en hjernerystelse kan desuden optræde meget senere end ved selve slaget /rystelsen – nogle gange flere dage, uger endda år efter (såkaldt post-commotionelt syndrom).

OM HJERNERYSTELSE OG RO

Det er utroligt vigtigt at holde sig i ro efter en hjernerystelse. Hellere for meget end for lidt, da det ellers kan have store konsekvenser for helingen af hjernerystelsen og dermed forsinke bedringen væsentligt.

Her er dog også tale om en balancegang. Det er vigtigt med ro og hvile ja, men på den længere bane, og når de værste symptomer begynder at bedres, er det en god idé langsomt at optrappe de daglige gøremål lidt ad gangen igen. Rydde op, lave mad, gå små ture, læse lidt, forsøge lidt skærmtid. Igen med respekt for, når trætheden begynder, så at kunne lytte til kroppen og stoppe før man bliver for træt.

BEHANDLINGEN HJÆLPER PÅ 

Behandlingen kan lette pres og fornemmelsen af tryk i hovedet, og af at gå rundt i en osteklokke. Trætheden vil også aftage.

Det kan hjælpe og lindre på hovedpinen, svimmelheden og smerterne i nakken. Derudover oplever mange, at de får mere energi, og bliver bedre til at fokusere. En del sover bedre, og har en generel bedring i form af mere ro i kroppen og i hovedet.

BOOK TID

VED LANGVARIG HJERNERYSTELSE

Hvert år får ca. 25.000 hjernerystelse, ifølge Hjernerystelsesforeningen. Deraf får de ca. 4000 konstateret langvarig hjernerystelse (postcommotionelt syndrom – PCS.) Det kan ske, hvis man ikke bliver diagnosticeret hurtigt nok og ikke får holdt sig tilstrækkeligt i ro. Så kan den almindelige hjernerystelse udvikle sig til PCS, hvilket betyder, at symptomerne kan trække ud i måneder og år efter selve hjernerystelsen. Det er almindeligt kendt, at mere end 10% får langvarige følger efter hjernerystelse. Ligesom man ved, at man er meget længere om at komme sig efter hjernerystelsen, hvis man ikke respekterer, at hjernen har brug for ro.

VED GAMLE HJERNERYSTELSER

Gamle hjernerystelser kan være vanskelige at diagnosticere, fordi symptomerne over tid, ligesom bare er blevet en del af personens nuværende liv og almindelige tilstand – herunder diverse problematikker, som man ikke nødvendigvis forbinder med en gammel hjernerystelse. 

Jeg møder indimellem klienter, hvor vi taler om deres symptomer, som f.eks. handler om spændt nakke, eller gammel hovedpine, og hvor de næsten kun omtaler en gammel hjernerystelse, fordi jeg spørger direkte. Men der er stadig hjælp at hente i behandlingen, da kroppen altid arbejder på heling, og med den rette hjælp, kan de begynde at afspænde, vikle ud og justere, det der er.

Helingen og bedringen starter så fint op, når kraniet og hjernevævet er faldet til ro, – det være sig angående hovedpine/migræne, svimmelhed, nakkesmerter, synsforstyrrelser, søvnproblemer, fordøjelsesproblemer mm. Alle lidelser, som jeg anser for at være forbundet med en tidligere hjernerystelse. 

Men vi mennesker er gode til at acceptere en del ubehag i det daglige, uden at vi betragter os som syge eller rekonvalecenter.

Mange oplever, at de efter nogle behandlinger er sluppet af med dårligdomme, som de næsten havde glemt, at de havde.

SÅDAN VIRKER BEHANDLINGEN

Kroppen er selv-helbredende. Til en vis grad. Nogle gange er der bare brug for støtte til at hjælpe systemet videre, hvis det har været låst. Biodynamisk Kraniosakralterapi har vist sig rigtigt hjælpsomt til at genoprette balance, give ro til hovedet/hjernen og hjælpe med at løsne op ved evt. låsninger i forbindelse med slaget.

Først og fremmest er det nemlig vigtigt at hjælpe hjernen til at falde til ro igen. Dernæst er nakke- og halsmusklerne som regel spændte og ligesom ved piskesmæld, spændt op og parat til den fare, der har været. Men igen – faren er egentlig drevet over, og musklerne har brug for at slippe og finde ro igen, så de ikke bliver ved med at være i kamp og spændte og låste.

Jeg mærker hjernerystelsen som sitrende energi og en fornemmelse af tryk og uro. Som om der er noget, der ikke kan finde ro og ikke er forløst. 

Og det er tydeligt at mærke, hvordan uroen efter nogen tid begynder at aftage, for at blive afløst af mere og mere ro og ensartethed i systemet.

Læs mere om hvorfor lige Biodynamisk Kraniosakralterapi  er så godt ved hjernerystelse, på min blog her.

HVOR MANGE BEHANDLINGER?

Jeg anbefaler ofte – ligesom ved de fleste andre behandlingsformer- at give sig selv muligheden for minimum 3 behandlinger for at få bedre og mere vedvarende resultater. Der kan sagtens ske ting og sager og bedringer allerede efter første gang – min erfaring er dog, at det giver mening, at dårlige vaner og symptomer kan have brug for tid til at falde mere og bedre på plads.

Du kan booke behandlinger her.

Kontakt

Gudni Patursson

Holbergsvej 2
4180 Sorø

kontakt@gudnipatursson.com

26 99 89 49

CVR: 31520673

Find mig her